lauantai 10. toukokuuta 2014

BE aka Pikku-E

Heissan.

Faktahan on se, että kyllä löytyis taatusti vähän mielenkiintosempaakin juttuu nyt (Pesämäki!!!), mutta ajattelin kuitenkin avata hiukan tähän pikkueen suorittamiseen.
Ihan vaan jos joku sitä miettii ja ei ole ihan varma mitä maksaa ja miten homma hoituu.

Ensinnäkin sulta tulee löytyä B-merkintä ajokortista ennen kuin lähdet suorittamaan BE:tä.

Toimintaohjeet: 

1. Tukka taakse ja ilme muikeaksi. Naps! 
Hommaa kaksi passikuvaa seuraava kohtaa varten.
Allekirjoittanut huomauttaa, että ajokorttia varten löydät myös netistä hyvät ohjeet oman kuvan ottamiseen. Toki vaatii jonkun verran jumppaa jos kuvan hoitaa itse, mutta tämä on kuitenkin mahdollista. Edelliskerralla hoidin itse, tällä kertaa löytyi jo muutama vanha photo jemmasta.
Hinta: 0-20€ 

2. Marssi lähimmälle (tai kauimmaiselle...) poliisilaitokselle tekemään ajokorttilupahakemus. Hakemus on voimassa yhden vuoden.
Hinta yht.: 51€ (ajokorttilupa 39€ + ajokortimaksu 12€)

3. Odota viikko ja soita katsastuskonttorille ja kysy näkyykö hakemus jo heidän tiedoissaan. Ajokorttilupahakemus näkyy 1-2vk kuluttua katsastuskonttorilla hakemuksen jätön jälkeen. Kun lupa näkyy varaat kirjallisiin ajan.
Toki voi ihan ilman reenaustakin mennä teoriakokeeseen, mutta itse otin varman päälle ja reenasin. Opetusmateriaalia voit käydä ostamassa katsastuskonttorilta muutama A4:nen suolaiseen 9€ hintaan... Itsehän en tähän rahastukseen suostunut vaan päätin etsiä internetistä kaiken tiedon. Tässä muutama hyödyllinen sivu, jotka auttoi itseäni ainakin:
// http://www.ajokoe.fi/be-kortti/
// http://www.pikku-e.com - Harjoituksia!

Itsehän otin sitten lopulta ihan varman päälle ja otin tuolta viimeisen linkin takaa löytyvältä sivustolta 3pv kirjallisharjoitusosion, joka kustansi 5,90€. Sitä hakkasin sitten pari päivää. Kysymykset oli hyviä ja voi kyllä suositella sivustoa jos haluaa harjoitella muutenkin kun vain teoriaa läpikäymällä :)
Hinta: mahdolliset maksulliset teoria treenaukset

4. Katsastuskonttorille teoriakokeeseen.
Kirjallisiin kuuluu 10 sanallista kysymystä.
Tää on piisofkeik kun oot kuitenkin reenannu kun hullu. 
Kokeen jälkeen tuuletukset: Läpi meni! 
Sitten vaan varaamaan samalla reissulla ajokoeaikaa. Saat samalla ohjeet millainen traileri + vetoauto pitää ajokokeessa olla ja millainen ajokoe on.
Hinta: 28€

5. Peruuttele, peruuttele, peruuttele.
Mä peruuttelin koko pääsiäisen. Tein parkkipaikalle merkinnät ja peruuttelin sitten yhdistelmää sen sata kertaa siihen 90asteen kulmaan. 

6. Sitten taas sinne katsastuskonttorille ajokokeeseen.
Ajokoe alkoi sillä peruutuskokeella. Kun 90 asteen peruutus, traikun irrotus, kytkentä ja pois kulmasta ajo on suoritettu 15minuutissa voit taputtaa itseäsi olkapäälle. Pahin on ohi.
Sitten lähdetään ajelemaan liikenteeseen yhdistelmällä. Eipä siinä ihmeellistä ollut.
Vaikka olin treenannut tota peruuttamista ihan luvattoman paljon, niin juttu jännitti kuitenkin. Mullahan oli traikussa siis Pentti bemari mukana, joten sitä traikkuahan ei hirveesti käsivoimin liikutella. Siis takaisin kytkentä oli hiukan haasteellinen koska mulla ei ole peruutuskameraa joten joutui ihan "manuaalisesti" hoitamaan homman loppuun. Takarenkaan (sain tän vinkin ennen peruutuskoetta siltä inssi sedältä!) kohdalle merkki, niin helpotti kyllä auton saantia kohdilleen. Onneksi sain aika hyvin sen osumaan jo ekalla yrittämällä, niin ei tarvinnut hyppiä autosta koko ajan ulos tsekkaamaan tilanne koukun paikasta :)
Sitten kun kaikki ajot on ajettu ja et oo mokaillu (ainakaan hirveesti) niin saat lappusen joka oikeuttaa BE yhdistelmään! 
Itsellähän tämä meni siis vähän tiukille... Perjantaina oli ajokoe ja lauantaina lähtö Pesämäelle... Onneksi meni läpi ja ratapäivät sai onnistuneesti aloitetuksi! 
Hinta: 90€

7. Ajokortti tipahtaa postiluukusta jokusen viikon kuluttua ajokokeen hyväksynnästä.
Mälsäähän tässä on se, että vaikka "Jee, mulla on pikkuee!" meininki onkin, niin ajokorttiluokan muuttuessa ajokortti muuttui nyt 5 vuoden välein anottavaksi kortiksi -_- Dääm! Olen nyt selvitellyt asiaa mm. poliisilta ja Trafilta, ja kukaan ei anna varmaa vastausta siihen paljon tulevaisuudessa tämä muutos tulee kustantamaan... Tällä hetkellä se lupahakemus joka pitää siis tehdä viiden vuoden välein maksaa 51€. Valitettavasti maailma muuttuu nopeasti näiden suhteen ja raha varmasti mielellään kelpaa näille tahoille. 


Tällä yhdistelmällä nyt ajellaan :) Kaikki mun lemppari pojat kuvassa <3
Mutta sellainen homma siis kyseessä! :) 
Itsellä tämä koko juttu kustansi siis 174,90€ (+polttoaineet).

//Taru BEC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti